vademecum księgowego, prowadzenie ksiąg rachunkowych, księgi podatkowe
lupa
A A A

Uproszczenia w sprawozdaniu finansowym za 2020 rok - Dodatek do Gazety Podatkowej nr 12 (1783) z dnia 11.02.2021

Elementy sprawozdania finansowego jednostki małej

Po raz pierwszy sprawozdanie finansowe za 2020 r. będziemy sporządzali według załącznika nr 5 do ustawy o rachunkowości. Jakie elementy składają się na to sprawozdanie? Czy jeśli nasze sprawozdanie finansowe podlega obowiązkowemu badaniu przez biegłego rewidenta, jako jednostka mała możemy nie sporządzać zestawienia zmian w kapitale własnym oraz rachunku przepływów pieniężnych?

Jednostka mała, mimo że jej sprawozdanie finansowe podlega obowiązkowemu badaniu przez biegłego rewidenta, w ramach uproszczeń, może nie sporządzać zestawienia zmian w kapitale (funduszu) własnym oraz rachunku przepływów pieniężnych.

Wszystkie jednostki prowadzące księgi rachunkowe mają obowiązek sporządzić na dzień bilansowy roczne sprawozdanie finansowe. Składa się ono generalnie z bilansu, rachunku zysków i strat oraz informacji dodatkowej. Ta ostatnia obejmuje wprowadzenie do sprawozdania finansowego oraz dodatkowe informacje i objaśnienia. W razie gdy dany podmiot jest zobowiązany sprawozdanie finansowe poddać badaniu, dodatkowo powinien sporządzić zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym oraz rachunek przepływów pieniężnych (art. 45 ust. 2 i 3 ustawy o rachunkowości).

Niektóre podmioty mogą przyjąć status jednostki małej (jest to prawo, a nie obowiązek). Warunkiem jest, aby spełniały wymogi określone w art. 3 ust. 1c lub 1d ustawy o rachunkowości, w tym, aby organ zatwierdzający sprawozdanie finansowe podjął uchwałę o przyjęciu statusu jednostki małej. W przypadku sprawozdań finansowych za 2020 r. decyzja ta powinna zostać podjęta najpóźniej do końca marca 2021 r., jednak przed ostatecznym opracowaniem tego sprawozdania.

Gdy dany podmiot przyjmie status jednostki małej, ma prawo przygotować sprawozdanie finansowe zgodnie ze wzorem zawartym w załączniku nr 5 do ustawy o rachunkowości. Elementami tego sprawozdania są bilans, rachunek zysków i strat (do wyboru wariant kalkulacyjny lub porównawczy) oraz informacja dodatkowa. Są one sporządzane w formie uproszczonej, tj. z mniejszą szczegółowością niż sprawozdanie finansowe określone w załączniku nr 1 do ustawy o rachunkowości.

Znaczącym ułatwieniem dla jednostek małych jest - w razie badania sprawozdania finansowego - możliwość odstąpienia od sporządzania zestawienia zmian w kapitale (funduszu) własnym oraz rachunku przepływów pieniężnych (art. 48a ust. 4 i art. 48b ust. 5 ustawy o rachunkowości). Jeśli jednak jednostka mała zdecyduje o przygotowywaniu tych dwóch elementów sprawozdania finansowego, powinna je sporządzić według wzoru zawartego w załączniku nr 1 do ustawy o rachunkowości.

Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.PoradnikKsiegowego.pl »
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Terminarz

kwiecień 2021
PN WT ŚR CZ PT SO ND
IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
Zasady rachunkowości w jednostkach i zakładach budżetowych
Rachunkowość finansowa, budżetowa, w przykładach liczbowych ...
Vademecum podatnika - podstawowe informacje dotyczące podatków
Przydatne linki

www.PodatekDochodowy.pl

www.SrodkiTrwale.pl

Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

• zapewnienia prawidłowego działania serwisów (utrzymania sesji),

• analizy statystyk ruchu i reklam w serwisach,

• zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych.

Administratorzy

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda

Aby móc wyświetlać spersonalizowane reklamy dopasowane do Pani/Pana zainteresowań w związku z odwiedzaniem niniejszego serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne (nie ma obowiązku jej udzielenia).

Zgoda

W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w związku z możliwością wyświetlenia reklam dopasowanych do Pani/Pana zainteresowań poprzez kliknięcie w przycisk „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody.